froum1234
f20161
f20165
f20164
Forum voda

SAJAM - FORUM VODA 

 
 

Uspešno održan deveti Sajam i forum voda

 

Od 15. do 17. novembra 2017, u Belexpo centru i hotelu Holidej In u Novom Beogradu, uspešno je održan deveti Sajam i forum voda, jedinstveni skup predstavnika domaćih i stranih proizvođača, industrije, distributera, međunarodnih i domaćih institucija, organizacija i udruženja, naučnih institucija, projektanata, lokalne samouprave, javnih komunalnih preduzeća, kao i finansijskih institucija, udruženja, programa i organizacija.


Forum je promovisao nove projekte i najbolje primere iz prakse, motivišući mlade kolege i buduće stručnjake da predstave svoje stručne radove i više se uključe u rad udruženja. Posebna pažnja poklonjena je aspektu bezbednosti vode za piće- izazovima i pritiscima urbanizacije, problemima i reformama delatnosti snabdevanja vodom, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji, regionalnim projektima jačanja kapaciteta koje podržavaju Svetska banka, Podunavsko udruženje preduzeća vodovoda i GIZ- Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

 

Prisustvo rekordnih 100 kompanija – izlagača, 35 stručnih predavača, preko 30 prezentacija firmi učesnika, predstavnika srpskih preduzeća vodovoda i kanalizacije, kao i velikog broja posetilaca ovogodišnje smotre svedoči ne samo o izuzetnom interesovanju struke, već predstavlja potvrdu da su sajam i forum voda u Beogradu najveća regionalna manifestacija u ovoj oblasti.

 Program za mlade stručnjake prvi put na Forumu voda

 

Svesni obaveze da doprinesmo razvoju i boljoj budućnosti struke na Forumu voda 2017 pokrenuli smo program za mlade stručnjake. O značaju većeg uključivanja mladih govori činjenica da je treći dan ovogodišnjeg foruma voda u potpunosti bio rezervisan za predstavljanje njihovih 15 radova iz oblasti zaštite vode, kao i zaštite od voda i korišćenja voda. Teme su obuhvatile monitoring površinskih i podzemnih voda, procese elektrokoagulacije-flotacije u tretmanu podzemne vode, uklanjanje arsena, prečišćavanje otpadnih voda, praćenje kvaliteta industrijskih otpadnih voda, reambulaciju velikih voda nakon poplave, kvalitet kišnog oticaja u urbanim sredinama, primenu matematičkog modeliranja u projektovanju vodovodnih sistema, kao iskustva u upravljanju infrastrukturnim sredstvima.

 

Na Forumu su razmatrane i mogućnosti za prevazilaženje problema bezbednog snabdevanja vodom i prisutnih pritisaka i izazova urbanizacije. Poslovanje preduzeća vodovoda i kanalizacije, aktuelni problemi i moguće mere njihovog rešavanja, bili su predmet diskusija članova Udruženja vodovoda i kanalizacije Srbije, jednog od pokrovitelja skupa. Projekti regionalne saradnja u oblasti voda kroz Dunavski program za vode koji sprovode Podunavsko udruženje preduzeća vodovoda i Svetska banka, kao i aktivnosti na jačanju kapaciteta koje sprovodi GIZ- Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju bili su predstavljeni drugog dana skupa. Tokom foruma organizovana je i napredna obuka za učesnike programa za primenu upravljanja infrastrukturnim sredstvima u preduzećima vodovoda u Jugoistočnoj Evropi koji organizuju GIZ, Hydrocomp i UTVSI.

 

Brošura 2017 SR(PDF) EN(PDF)